14/01 – GVA

Essen Gisteren was het Verloren Maandag. Deze eerste maandag na Driekoningen wordt ook in de Noorderkempen gevierd met appelbollen en worstenbrood. Voor de bakkers is het een van de drukste dagen van het jaar. Verloren Maandag is een feestdag die in het Antwerpse onlosmakelijk verbonden is met worstenbroodjes en appelbollen. Bij Bakkerij Van Thillo in Essen, Kalmthout en Hoogstraten sloegen ze voor die gelegenheid de handen in elkaar.

De oven draait overuren gisteren. Het was een aan- en aflopen met appelbollen en worstenbroodjes. In totaal werden er 4750 stuks gemaakt.
“Ik ben zondagavond met vier man beginnen bakken, enkel appelbollen en worstenbroden”, zegt bakker Erik Van Thillo. “Het is een traditie die al dateert vanin de middeleeuwen en die traditie proberen we in stand te houden. Voor ons is dit een topdag. We leveren al dat lekkers aan cafés, bedrijven en verenigingen in de buurt. Ieder jaar weer is het een gok om te weten hoeveel worstenbroden en appelbollen we gaan maken. We starten met het maken van het deeg. Het grootste gedeelte staat dus al klaar om afgebakken te worden.”

Traditie
Ook de schuttersgilde komt zijn voorraad worstenbroden ophalen. “Op maandag schieten we altijd op de liggende wip. En na afloop hoort daar op Verloren Maandag een worstenbrood bij. Ik heb het nog niet anders geweten.” Jong of oud, iedereen lust wel een appelbol of een worstenbrood. “Het is een traditie die moet worden voortgezet”, vindt klant Louisa. “Ieder jaar komen mijn kinderen en kleinkinderen op Verloren Maandag bij ons worstenbrood eten.

We zitten dan met vijftien aan tafel. En reken maar dat het smaakt. Ik koop dubbele en enkele worstenbroden. De ene eet al wat meer dan de andere natuurlijk.”

Bekijk hier de foto’s