blog2

Zo’n zestig bakkers hebben in Erpe-Mere het wereldrecord stokbrood bakken verbroken. 133,352 meter lang, buiten klaargemaakt en in één geheel. “We zijn om half twee vannacht gestart”, zegt Jean-Marie De Vogelaere, voorzitter van vzw Kroonbakker. Onder het toeziend oog van een voedselexpert én een landmeter werd het record deze namiddag verbroken.

“Het vorig record stond op 122 meter. Franse en Italiaanse bakkers hadden dat twee jaar geleden gevestigd. Maar wij gaan er dus over”, aldus De Vogelaere. De regels om het wereldrecord te verbreken waren duidelijk. Het brood moet buiten gebakken worden, in één geheel zijn, voldoen aan de eisen van een gewoon stokbrood én het moet nadien uitgedeeld worden aan de toeschouwers.

“Wij hebben ons brood gebakken in de Nieuwstraat in Erpe-Mere, van de kerk tot aan het standbeeld. Eerst moest het deeg zeventig minuten rijzen onder een plexi tunnel met warme lucht en stoom. Nadien reed er aan een constante snelheid van twaalf meter per uur een oven over”, aldus De Vogelaere.

Bekijk hier het fragment.