HOOGSTRATEN / ESSEN / KALMTHOUT / WUUSTWEZEL – Vandaag is het de eerste maandag na Driekoningen en dus wordt er Verloren Maandag gevierd. Het is traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten. Voor de bakkers is dit een topdag, zij kloppen overuren.

Verloren Maandag is een feestdag die in het Antwerpse onlosmakelijk verbonden is met worstenbroodjes en appelbollen. Het is een aan- en aflopen van mensen die deze traditie hoog in het vaandel draaien. De bakkersoven draait sinds gisteren dan ook overuren om al dat lekkers tijdens in de winkel te krijgen.

“Voor de bakkers in onze regio is dit een topdag”, zegt bakker Eric Van Thillo. “Ieder jaar weer is het een gok om te weten hoeveel worstenbroden en appelbollen we moeten maken. Het bakken begint al op zondagavond om 21u. We schakelen op zo’n dag enkele extra helpende handen in. De bereiding, het koelen en het rijzen, het toevoegen van het gehakt (in totaal zo’n 500 kilo) en het bakken van het worstenbrood neemt zo’n drie uur in beslag. Ondertussen beginnen we met het schillen van de appels: zo’n 4160 stuks.”

Mysterieuze oorsprong

Waarom het succes hier in de regio zo groot is, weet Van Thillo niet. “In Hoogstraten is de vraag naar deze lekkernijen al iets minder. Als bakker proberen we deze traditie hoog te houden. We laten onze klanten weten dat Verloren Maandag er weer aankomt. Via een formulier kunnen ze hun bestelling al tijdig doorgeven. We bieden onze klanten verschillende soorten aan. Ook suikervrije appelbollen hebben we.”

Heel wat verenigingen nemen deel aan deze traditie. Ook de schuttersgilde komt zijn voorraad worstenbroden ophalen. “Op maandag schieten we altijd op de liggende wip”, zegt een gildelid. “Na afloop hoort daar op Verloren Maandag een worstenbrood bij. Ik heb het nooit anders geweten.”

Het ontstaan van deze traditie blijft voorlopig mysterieus. Sommige bronnen verwijzen naar de Antwerpse haven. Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen op kosten van de natiebazen drinken. Daarbij werd hen iets warms te eten aangeboden, samengesteld uit ‘onverkoopbaar’ vlees, en brood. Dat ‘verloren brood’ zou aan de oorsprong liggen van deze dag.

Bekijk hier het artikel en de foto’s.