Puur desem

TERUG NAAR DE ESSENTIE

Wij gebruiken enkel pure grondstoffen en ingrediënten, chemische hulpstoffen, onbegrijpelijke e-nummers, artificiële enzymen of verbeteraars komen hier niet aan te pas!

24 uur

Een desem brood bereiden  neemt minimaal 24 uur in beslag. Het zijn tijd, vakkennis en handenarbeid die het verschil maken!
Je moet ruiken, voelen, proeven, waarnemen!

4 basisingrediënten

Desembrood van PUUR VAN THILLO  is samengesteld uit maximaal 4 basisingrediënten; op steen gemalen bloem of meel, desem cultuur (ook wel liquide levain genoemd), water, zeezout.

Hier hangt passie voor het maken van PUUR desembrood in de lucht !

Bloem, water en zout: meer wordt er niet gebruikt, want toevoegingen zal je bij PUUR DESEM nooit vinden. Elke dag staan Eric en Jenthe klaar voor een nieuwe uitdaging. Ze blijven vernieuwen en experimenteren, maar vooral ook communiceren, want de klant overtuigen van de meerwaarde van je product blijft cruciaal!

BAKKERIJ VAN THILLO, EEN ECHT FAMILIEBEDRIJF

“Mijn ouders startten zo’n 30 jaar geleden met de bakkerij”, vertelt Jenthe Van Thillo. “Ik ben als het ware opgegroeid in deze bakkerij, dus de liefde voor het vak zat er al van kleins af aan in. Niemand keek dan ook raar op, dat ik voor een bakkersopleiding ging.”

ONTSTAAN VAN PUUR DESEM, ONS DESEMVERHAAL

“Van Thillo staat eigenlijk voor het klassieke broodverhaal met een mooi assortiment brood, koeken en fijn gebak. We zagen dat er vraag was naar desembrood. Mijn vader was daar al jaren door geïntrigeerd, dus is hij zich steeds meer en meer gaan verdiepen in deze materie. Hij heeft dan ook de nodige opleidingen en cursussen gevolgd want desembrood is geen routinewerk!”

Uiteraard blijven wij nog steeds ons dagdagelijks traditioneel brood verkopen, maar er komt nu gewoon een afdeling bij. De desemafdeling PUUR DESEM. Al onze desemproducten zullen de naam PUUR DESEM dragen.

BLOEM, WATER, ZOUT

Al deze PUUR DESEM broden zijn gemaakt zonder toevoegingen. Hier worden geen bereidingsmiddelen gebruikt zoals broodverbeteraars. We werken met bloem, water en zeezout, en that’s it! Meer komt er niet aan te pas! Met eerlijke ingrediënten werken is voor ons quasi even belangrijk als het desemverhaal. Desembrood maken is één ding, dat doen zonder toevoegingen is nog een andere zaak, want toevoegingen zorgen wel voor een makkelijkere werking. Je moet er iets voor overhebben, want het is een heel plakkerig deeg. Als je het net vasthebt, zou je denken dat je er geen brood mee kan maken, maar het vergt gewoon wat inzet. Ons brood wordt gemaakt met desem, veel tijd en vooral veel liefde.

GEZONDER

Veel mensen reageren tegenwoordig slecht op brood. Ze voelen zich opgeblazen bijvoorbeeld. Velen steken de schuld daarbij op de tarwe, maar het is eigenlijk vooral de manier van produceren die ervoor zorgt dat je het brood niet verdraagt. Een PUUR DESEM brood zit twaalf uur in de koelkast en tijdens dat proces beginnen de gluten al af te breken. Dankzij dit eerste afbrekingsproces zijn de gluten zwakker, dus ga je het brood beter verteren bij het kauwen en in de maag. Als je een brood van één euro koopt in de supermarkt dat in een halfuur gemaakt wordt, is het logisch dat je slechte darmflora hebt.

UITDAGING BLIJFT, NOOIT ROUTINEWERK

“Mijn vader was eigenlijk een klassieke bakker, dus die overgang van het klassieke verhaal naar het desemverhaal was wel niet eenvoudig. Het is een ontzettend moeilijk product om mee te werken. Mijn vader heeft er toch een dik jaar voor nodig gehad om de nieuwe manier van werken op punt te zetten. Het was een aanpassing, dat moet ik eerlijk zeggen, want het is natuurlijk een gans ander product. Door te werken met onbewerkte bloem, krijg je een product dat enorm variabel is. Bij bewerkte bloem is de kwaliteit constant. Hier moet je telkens goed kijken in de kneder. Soms is het te slap of te droog, dus daar moet je constant mee spelen. Routinewerk, dat kennen we niet in ons PUUR DESEM atelier. Dat maakt het voor ons interessant. Je kan eindeloos variëren.”